Välkommen till Folieskolan!

Folieskolan har skapats för att öka förståelsen för de material vi använder och hur de används på bästa sätt. I korta beskrivande filmer går Felix igenom olika delar som; Vad som är skillnaden mellan olika material, beskriver hur de används och varför, samt vad de kan användas till. Under kurserna beskriver Felix mer i detalj i ämnena både teoretiskt och praktiskt, så detta är endast en liten del. Tanken är att folieskolan är en plattform som utvecklas och växer över tid. Vill ni veta och se mer? Följ vår Youtube kanal nedan eller kontakta oss angående utbildning!

Materialkunskap

Finns det någon skillnad på folie?  Hur ska man veta vilken som ska användas till vad? Måste förutsättningarna utvärderas innan montage?

I första delen beskriver Felix grunderna i materialkunskap. Vår verksamhet kretsar kring materialet folie, som kan upplevas som ett vanligt klistermärke. Folie kan ha olika kvalité på grund av dess tillverkningsprocess och uppbyggnad. Den går att dela in i tre olika klasser; kampanj, mellanklass och premium. Dessa är producerade på olika sätt, det finns kalendrerad och gjuten folie. Eftersom tillverkningsmetoden skiljer sig åt är materialen avsedda att användas till varierande underlag och sitta monterade under olika tidsaspekter.

Häftämne

Hur fungerar häftämne? Går det att montera folie under kallgrader? Finns det färgat eller ofärgat, och när kan det vara bra att använda?

I den andra delen beskriver Felix hur häftämne fungerar. Häftämne är det ämne som gör att dekalerna vi monterar fastnar på den yta vi vill att de ska fästa på. Det är i huvudsak två olika häftämnen som beskrivs, akrylbaserat och gummibaserat. Akrylbaserat sitter på de flesta folier som vi använder och den bygger sin häftstyrka över tid, jämfört med gummibaserat häftämne. Gummibaserat häftämne sitter med samma häftstyrka som vid montage. Häftämnet påverkas även av den miljö som montaget sker i, då temperaturen har en avgörande roll.

 

Tvätt och ytenergi

Måste man tvätta innan montage? Kan man använda samma tvättvätska till samtliga folier? Hur fungerar ytenergi och varför är det bra att veta om?

I den tredje delen beskriver Felix vikten av att tvätta rätt och hur ytenergi fungerar. Innan vi monterar våra dekaler tvättar vi alltid! Detta för att förhindra smuts och ämnen att fastna under, och för att dekalen ska fästa på bästa sätt. Alla tillverkare har oftast en egen produkt att avsluta med, eller en rekommendation med vad som ska användas. Ibland kan materialet fortfarande inte fästa bra även fast man tvättat rätt. Alla material har olika mätvärden, och dess ytenergi är ett av dem. 

Bli inspirerad
av våra bästa tips,
nyheter & erbjudanden

Börja prenumerera på vårt inspirationsbrev

Vid prenumeration godkänner jag att mina uppgifter
sparas enligt integritetspolicy

Vill du lära dig mer om material,
monteringsteknik eller få tips?

Vi har över 10 års erfarenhet i att hålla utbildningar, både teoretiska och praktiska. Vi anpassar utbildningen efter era önskemål och behov, för nybörjare eller montörer med lång erfarenhet. Det kan gälla materialkunskap, tvätt och monteringsteknik, eftervärmning, streckteknik samt tips som vi samlat på oss genom åren. Felix är även 3M endorsed utbildad inom DI-NOC. Kontakta oss för mer information!

Kontakta oss
inDekor Sweden AB
Tillverkarvägen 7
61145 Nyköping
hello@indekor.se
0707781237